V letu, ko  Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, naša država pa je po neštetih naravnost čudežnih uspehih športnih junakov upravičeno dobila Dan slovenskega športa (23. september), sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot enakovredna partnerja dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZ uradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.

Že prej sta partnerja projekta Botrstvo v športu vsak po svoje skrbela za nadarjene mlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov niso imeli dovolj sredstev za športno udejstvovanje. Zveza prijateljev mladine LJ Moste-Polje je to počela s pomočjo Sklada za razvoj talentov pod okriljem programa Botrstvo, OKS-ZŠZ pa preko Fundacije za podporo mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij.

Botrstvo v športu bo namenjen mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let. Sredstva se bodo v večini razdelila preko programa štipendij, za katere pogoje bosta partnerja ob koncu vsakega koledarskega leta (prvič letos za leto 2021) pripravila poseben razpis, petino zbranega denarja pa bo ekipa Botrstva v športu lahko namenila za posebne sklade športnikov, nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanje oziroma reševanje nastalega stanja. V primeru, da vsa sredstva tekočega leta ne bodo porabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.

Precejšen del sredstev, namenjenih za projekt Botrstva v športu, se je zbral prek tradicionalne dobrodelne gala večerje OKS-ZŠZ, ki je v ponedeljek, 21. 9. 2020, pod častnim pokroviteljstvom gospoda Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja potekala v gala dvorani ljubljanskega hotela Union.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

»Živimo v časih, ko marsikateri mladi športni talent in številni mladi, za katere je šport pomemben del vsakdana, v primerjavi z vrstniki nimajo enakih možnosti za razvoj. Botrstvo v športu je projekt, ki bo skušal omiliti razlike med otroci in mladimi, ki živijo v različnih gmotnih razmerah, hkrati pa bomo pozorni tudi na to, da skušamo možnost za ukvarjanje s športom zagotoviti čim več posameznicam in posameznikom iz šibkejših okolij. Vse z željo, da bi imelo čim večje število mladih možnost športno razvijati lasten potencial, se socialno bolje vključiti v okolje in na dolgi rok postati ne le športniki, ampak zdrave, močne, na življenje celostno pripravljene osebnosti. Skupni projekt ZPM LJ Moste-Polje in naše Fundacije ima velik potencial, da Botrstvo v Športu lahko postane pomemben dodatni steber razvoja slovenskega športa,« je ob velikem dogodku za slovenski šport in humanitarnost povedal Miroslav Cerar, nedvomno ena od glavnih osebnosti slovenske športne zgodovine.

Anita Ogulin, predsednica ZPM LJ Moste-Polje, pa je takole strnila misli ob začetku velikega novega dobrodelnega športnega projekta: »Botrstvo v športu se bo začelo v obdobju, polnem negotovosti za vse. V času, ko še ne vemo, kakšna bo nova realnost. Z novim projektom želimo biti del rešitve za prihajajoče izzive, vse z željo, da bi mladim športnikom iz socialno šibkih okolij omogočili, da bi kljub finančnim omejitvam imeli status, primerljiv s preostalimi vrstniki. Niti predstavljati si ne morete, kako pomemben je lahko šport za mladega človeka. Kako pomembno je, da obstaja področje, v katerem je najboljši ali konkurenčen. Četudi se tak talent nazadnje ne razvije v novega Rogliča, Bukovčevo, Dončića, Štuhčevo, Kopitarja, Oblaka, Žolnirjevo, Zahoviča, Majdičevo, Dragića in druge slovenske športne junake, mu ali ji enakopravno izhodišče omogoča nadaljnje pomembne korake v socializaciji, izobraževanju, iskanju kariernih poti. Izjemno vesela in ponosna sem, da je pobuda Botrstva v športu naletela na tako dober odziv in se že veselim nadaljnjih projektov, ki jih snujemo v krogu sodelavcev ZPM LJ Moste-Polje in OKS-ZŠZ.«

Da ima projekt zares velik potencial, se je izkazalo tudi po ponedeljkovem razkritju Enza Smrekarja, podpredsednika uprave Atlantic Grupe in Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je že ob rojstvu nove športno-humanitarne blagovne znamke napovedal donacijo – šlo bo za izjemnih 30.000 € – ter partnerstvo blagovne znamke Argeta in Botrstva v športu: »V Atlantic Grupi izjemno resno in načrtno pristopimo k projektom, namenjenim pomoči družbi, v kateri živimo. Še posebej, če gre za povezavo s športom. Z Botrstvom v športu se povezujemo prek naše krovne blagovne znamke Argeta, v katere kampanji uporabljamo slogan, ki pravi, da je življenje to, kar si naredimo sami. A zavedamo se, da vsi nimajo enakih štartnih položajev, zato je nedvomno prav, da takim mladim posameznikom pomagamo.«

 

Na kakšen način lahko vi podprete projekt Botrstva v športu?

DONACIJA POLJUBNEGA ZNESKA
Prejemnik: ZPM LJ Moste-Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0201 2002 0297 991
BIC: LJBASI2X
Koda namena: CHAR
Namen: Botrstvo v športu
Sklic: SI 00 707

DONACIJA PREKO SMS

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo SPORT in SPORT5 na številko 1919 in prispevali boste (1 ali 5) EUR za projekt Botrstvo v športu.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, T-2 in Telemacha.

Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.boter.si.