»Čarobna zima« je praznična akcija projekta Botrstvo v Sloveniji, v okviru katere bodo donatorji lahko otrokom iz socialno šibkih družin iz vse Slovenije pomagali do čarobnih zimskih doživetij. Posebnost akcije je, da bodo otroci skupaj s svojimi družinami lahko obiskali lutkovne ali gledališke predstave, kino ali kopališče, se preizkusili v drsanju in sankanju ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. Z donacijo v poljubnem znesku na spletni strani www.carobnazima.si lahko pri uresničevanju prazničnih želja pomaga vsakdo.

Pomoč pri uresničevanju čarobnih doživetij otrokom, ki nimajo skoraj ničesar, je lahko priložnost za tiste, ki v času praznikov želijo namesto kupovanja daril narediti nekaj dobrega za pomoči potrebne. Hkrati z donacijo v poljubnem znesku lahko namreč vsak donator izbere možnost donacije namesto nakupa daril svojim najbližjim in prejme elektronsko zahvalno pismo. To sporočilo pa lahko pokloni namesto daril.

Otroci iz socialno šibkih družin so zelo pogosto prikrajšani na vseh področjih, zaradi stiske pa se v družini pogosto močno skrhajo tudi medsebojni odnosi, ki so prav tako pomembni za zdrav razvoj otrok. »Zato je tako pomembno, da lahko družine preživijo skupen čas tudi zunaj svojih domov, pozabijo na stiske vsakdana, si vzamejo čas za skupna doživetja, ki jim hkrati dajejo tudi nova znanja in izkušnje, povezujejo pa se lahko tudi z drugimi ljudmi,« je povedala Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste – Polje, ki akcijo Čarobna zima tudi vodi.

»Družine se s tem počutijo enakovredne in sprejete, kar je zelo pomembno za nadaljnje odpravljanje njihovih stisk,« je še opozorila Ogulinova in dodala: »Opažamo, da otroci hrepenijo po času, preživetem s svojimi starši. S Čarobno zimo jim bomo omogočili ne samo skupen čas, temveč tudi skupne spomine. In prav ti ostanejo za vse življenje ter mnogo dlje od materialnih dobrin.«

Čarobnost zime pa se ne bo končala s koncem decembrskih praznikov, saj želijo v projektu Botrstvo v Sloveniji dogodivščine za družine omogočati vse do konca zime.

Kako lahko pomagate?

Čarobno zimo lahko pomagate ustvariti tudi vi. Na spletni strani www.carobnazima.si lahko darujete sredstva po svojih zmožnostih v poljubnem znesku in omogočite doživetja družinam v stiski iz vse Slovenije.

Tisti, ki bi želeli osrečiti družine v stiski namesto nakupa daril za svoje bližnje, boste prejeli posebno pisemce, ki ga lahko letos nastavite pod smrečico ali pošljete nekomu, ki bi ga sicer obdarovali drugače. Pomagate pa lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom BOTER5 na številko 1919 in darovali boste  5 EUR za doživetja Čarobne zime.

 

In če bi otroke želeli tudi materialno obdarovati?

V času akcije »Čarobna zima« bodo lahko botri, ki že pomagajo otrokom v projektu Botrstvo, obdarili tudi svoje varovanke ali varovance. Za informa-cije o tem, kaj si otroci želijo, se lahko obrnejo na ekipo Botrstva na elek-tronskem naslovu info@boter.si.

Tisti, ki niso botri, a bi si vseeno želeli obdariti otroke v stiski z darilci, pa lahko na Zaloško 54 v Ljubljani, kjer je skladišče ZPM Ljubljana Moste – Polje, prinesejo knjige, primerne za otroke ali mladostnike, ali družabne igre.